Wijnanda Deroo

Rijksmuseum is poised to reopen on April 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 april t/m 11 mei 2013


Wijnanda Deroo
Het lege museum
Het Rijksmuseum gefotografeerd (2004-2013)


Opening op vrijdag 5 april van 17.00 - 19.00 uur, met een openingswoord om 18.00 uur door Erik van Ginkel, zakelijk directeur van het Rijksmuseum.


Geopend vrijdag en zaterdag 13.00 - 18.00 uur

 

In juli 2004 werd Wijnanda Deroo door de Rijksgebouwendienst in Den Haag gevraagd om ‘iets met het lege Rijksmuseum te doen’. Zij kreeg twee weken de tijd om in het museum te fotograferen voordat begonnen zou worden met de sloop.

De serie foto’s die ze in die korte periode maakte groeide uit tot een tentoonstelling in 2004 in The New Rijksmuseum (het houten gebouw in de Jan Luijkenstraat, terzijde van het museum, waar toen het informatiecentrum huisde van de architecten en de Rijksgebouwendienst). De daar tentoongestelde werken werden vervolgens opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum.
Daarna is Wijnanda Deroo op eigen gelegenheid verder gegaan met het fotograferen van het nieuwe museum in wording. Het ging haar daarbij niet om de werkzaamheden zelf maar om de metamorfose van de lege ruimtes.

Doordat ze elke keer toestemming moest vragen aan het Rijksmuseum en de Rijksgebouwendienst, wist men dat ze bezig was aan deze nieuwe serie en dat ze daar te zijner tijd ook een boek van wilde maken.
In 2011 werd haar tot haar vreugde gevraagd om dat boek met de ontstane foto’s samen met het Rijksmuseum te maken, vormgegeven door de bekende ontwerper Irma Boom. Deze uitgave zal gepresenteerd worden bij de opening van het vernieuwde Rijksmuseum, op 13 april aanstaande.

In de tentoonstelling in Wetering Galerie wordt ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek een selectie uit de omvangrijke fotoserie getoond, ontstaan in de periode tussen juli 2004 en februari 2013.

 

 

        Wetering Galerie

 

 

 

Michiel Hennus

 

Lijnbaansgracht 288
1017 RM Amsterdam
020 623 61 89